Nu este un secret faptul ca indepartarea particulelor straine din fluidul hidraulic va duce la cresterea duratei de viata a componentelor sistemului. In realitate, indiferent de modul de filtrare, vor exista tot timpul particule in suspensie – chiar si un fluidul proaspat. Care este gradul de contaminare acceptabil depinde de sistemul hidraulic.
Desi, in general, elementele de filtrare au rol benefic, folosirea lor in exces si mai ales in locul inadecvat pot duce la probleme si la reducerea duratei de viata a componentelor sistemului.
Sisteme de filtrare sunt ratificate in functie de fractiunea cea mai mica de particule care sunt retinute. Pentru a obtine rezultate cat mai bune este recomandata a analiza a unei mostre de fluid pentru avedea care este punctul de pornire si in functie de componentele prezente in sistem care este gradul de filtrare necesar. In general se inlocuieste fluidul hidraulic odata cu schimbarea elementelor filtrante pentru ca functia acestora sa fie de mentinere a curateniei fluidului si nu de curatare a acestuia.
Indiferent de punctul de pornire trebuie tinut cont de faptul ca elementele fitrante vor produce o cadere de presiune si aceasta cadere de presiune nu trebuie sa depaseasca presiunea de deschidere a supapei de ocolire deoarece in acest caz elementul filtrant nu are nici o functie.
Implementarea unui sistem de filtrare trebuie realizata astfel incat acesta sa nu producta mai mult rau decat bine.
Localizarea elementelor filtrante in sistemele hidraulice:
Linia de presiune. Cele mai multe componente sunt localizate dupa acest element filtrant si vor beneficia de aceasta. Pot fi retinute particule cu diametrul pana la 2 microni deoarece presiunea va forta fluidul pri elementul filtrant. Este posibil ca durata de viata a filtrului sa fie influentata de viteza ridicata a fluidului care poate forta trecerea anumitor particule. Pe termen lung filtrarea pe linia de presiune va costa mai mult.
Linia de retur. Cel mai important principiu este ca daca se porneste cu fluid curat si filtre curate atunci singura sarcina a elementelor filtrante este mentinerea curateniei fluidului. Se poate beneficia si de avantajele unei presiuni ridicate pe linia de retur ceea ce duce la o filtrare buna a fluidului si costuri reduse. Dezavantajul este dat de mentinerea unei presiuni mai ridicate pe linia de retur iar anumite componente pot fi afectate de o presiune prea ridicata pe linia de retur.
Filtrare cu circuit independent. Acesta metoda va realiza o filtrare continua a fluidului cu treceri multiple prin elementul filtrant cu rezultate superioare putandu-se extrage partcule cu dimensiunea de 2 microni sau mai mici. Este posibila, de asemenea, extragerea apei si racirea fluidului. Singurul dezavantaj al acestei metode este costul initial mare si consumul de putere aditional.
Linia de absorbtie. Pozitionarea elementului filtrant pe linia de absorbtie a pompei poate avea avantaje mai ales datorita presiunii reduse dar cu potential de a reduce durata de viata a pompei in cazul in care filtru se infunda sau produce fenomenul de cavitatie.
Filtrarea este importanta in toate sistemele hidraulice si nu se pune problema daca sa si fie folosita sau nu ci de a alege locatia cea mai buna pentru sistem si din punct de vedere economic.