Schimbarea elementului filtrant in sistemele hidraulice este o parte foarte importanta a rutinei de intretinere si din aceasta cauza este parte a unei activitati bine stabilite ce este efectuata intr-un anume moment, in special bazat pe numarul de ore de functionare. Rolul schimbului elementelor de filtrare este acela de a mentine fluidul hidraulic cat mai curat pentru a prelungi durata de viata a componentelor din sistem dar alegerea corecta a intervalului de timp la care elementele filtrate sunt schimbate este o sarcina mult mai complexa care nu se poate baza doar pe numarul de ore de functionare. Daca un elemente filtrant este schimbat prea rapid rezulta o crestere a costurilor de operare dar in cazul in care schimbat prea tarziu exista riscul ca particule sa intre in sistem si sa produca daune componentelor acestuia.
Amplasarea filtrului joaca un rol important in alegerea intervalelor de schimb, spre exemplu un filtru amplasat pe linia de presiune va lucra mai intens decat un filtru de retur. Pe de o parte filtrele pe linia de presiune au un cost de achizitie mai ridicat si ofera un grad de filtrare mai bun deoarece pot retine cele mai fine particule datorita presiunii care forteaza fluidul prin elementul filtrant. Pe de alta parte presiunea ridicata poate disloca murdaria acumulata in diferite zone ale sistemului trimitand-o in componentele active si producand pagube.
Sistemele de filtrare in linie paralela sunt mai costisitoare dar asigura un nivel de filtrare mai ridicat si o modalitate de filtrare consecventa deoarece ruleaza continuu si nu depind de functionarea circuituluui principal, astfel fluidul este filtrat permanent. In acest caz elementele de filtrare sunt schimbate in mod regulat deoarece aceste sisteme sunt active un timp indelungat.
Sistemele de filtrare pe linia de retur sunt cele mai populare si economice deoarece asigura filtrarea fluidului inainte de a reveni in rezervor eliminand toata murdaria provenita din sistem si nepermitand acumularea acesteia in rezervor. Totodata ele actioneza in cadrul buclei active si nu necesita componete separate si putere aditionala.
Cea mai buna metoda de a afla cand un element filtrant trebuie inlocuit este prin monitorizarea caderii de presiune pe elementul filtrant. Scaderea presiunii dupa filtru este un indicator a capacitatii de retentie a filtrului. Un indicator de imbacsire este o modalitate ieftina de monitorizare a unui element filtrant – acesta poate fi cu afisaj analogic sau electronic si poate semnaliza acest fapt inainte de atingerea presiunii de deschidere a supapei de ocolire
Sisteme mai sofisticate presupun monitorizarea continua a diferentei de presiune pe ficare element filtrant si avertizarea atunci cand un element se apropie de limita, Desi un astfel de sistem are un cost initial mult mai ridicat isi dovedeste eficienta prin mentinerea activa a sitemului pentru perioade lungi datorita capacitatii de informare si avertiza cu privire la gradul de contaminare al sistemului si de evoluytia acestuia in timp.